Auto coaten: wel of niet doen?

Overweegt u uw auto te coaten om de lak te beschermen? U hoort het vast en zeker vaker om u heen: “ik heb mijn auto laten coaten en dit werkt super!” Maar wat doet zo’n coating nu eigenlijk en wat kunt u er wel en niet van verwachten? We leggen het u hier graag uit, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken over uw auto coaten, of toch niet. Bij Ride & Shine High End Car Detailing bieden we diverse producten die uw auto op hoog niveau bescherming bieden.

“Ride & Shine high end car detailing laat krassen en dofheid verleden tijd zijn”

Wat is auto coating?

Auto coating is een dunne laag die over uw autolak wordt aangebracht. Een coating biedt enige bescherming tegen het ontstaan van krasjes, ofwel swirls, die ontstaan door gebruik van de auto. Zo’n coating kunt u vergelijken met een kleurloze lak, een glascoating, die de lak van uw auto beschermt. Er bestaan diverse soorten merken om de auto te coaten, maar wij werken altijd met Modesta Glass Coatings.

Wij werken al jaren met Modesta Glass Coatings en omdat we hiervan de bewezen resultaten iedere dag ervaren in ons bedrijf, laten wij u met een gerust hart wegrijden in een volledig beschermde auto.

Waarom uw auto coaten?

Door uw auto te coaten profiteert u van vele voordelen, waaronder dat de auto minder snel vies wordt. Dit komt door de vuilafstotende werking van de coating, wat u wassen scheelt, want de auto is langer en sneller schoon. Veel bedrijven verkopen een coating als een “hufterproof” product dat enkel een beetje afspuiten benodigd. Dat is echter niet het geval. Kiest u voor uw auto coaten, dan moet u beseffen dat de coating gewoon regelmatig onderhoud nodig heeft in de vorm van handwassen met de juiste materialen en onderhoudsproducten.

Wat mag u verwachten van de coating?

 • Makkelijker en sneller wassen
 • Zeer hoge glans en reflectie van de lak
 • Betere bescherming tegen boomsappen en insecten resten
 • Velgen zijn beschermd tot 1300 graden remstof wat het inbranden hiervan voorkomt
 • Autoruiten voorzien van een coating blijven langer schoon aan de buitenzijde waardoor er beter zicht is.
 • Minder krasjes (het is niet zo dat de auto niet meer kan krassen)
 • De auto blijft langer schoon door de zelfreinigende werking
 • Lange levensduur bij goed onderhoud tenminste 3 tot 5 jaar
 • Kunststof delen worden als nieuw en zijn weer jaren beschermd tegen verkleuren.

Eigenschappen Glass Coating

Het grote verschil met de lakbeschermingen van vroeger, zoals wax of de bekende nano of keramische coatings, is dat de hedendaagse glass coatings van Modesta inorganisch zijn. Een belangrijke oorzaak van lakbeschadiging, zoals glansverlies en dofheid, is oxidatie. Dit proces kan afgeremd worden door het lakoppervlak te isoleren van de lucht.

Alhoewel dit gerealiseerd kan worden met conventionele coatings en wax, kunnen de oliën en vetten in zulke materialen makkelijk oxideren en alles waar ze mee in aanraking komen aantasten. Wanneer ze eenmaal geoxideerd zijn, kunnen ze vaak de achteruitgang van de lak versnellen in plaats van deze te beschermen.

De inorganische eigenschap van de Modesta glascoating maakt het:

 • volledig resistent tegen oxidatie en daardoor meer geschikt om lak te beschermen;
 • de harde fysieke afsluiting voorkomt ook dat de lak in contact komt met de lucht en de lak krasbestendiger maakt;
 • Daarnaast is de Modesta glascoating zeer strak en net afgewerkt, want u ziet ‘m niet.

Veelgestelde vragen Modesta Glass Coating

Ja, dat kan nog steeds gebeuren maar minder snel. Zie je vogelpoep op de auto? Haal deze dan zo snel mogelijk van de lak af door middel van overvloedig spoelen met water en voorzichtig wegvegen met een schone microfiber doek.

 

Nee, absoluut niet. Alleen PPF beschermt zelfs tegen steenslag.

 

Ja, alleen zorg dat het water dan osmose water is of kalkvrij water. Alle coatings zijn gevoelig voor kalk en als het water opdroogt op de lak kan dit watervlekjes veroorzaken. Wij raden altijd aan de auto gewoon te wassen en af te spuiten en hierna te drogen met een doek als u met normaal leidingwater wast.

 

Velgen zijn als het ware een centrifuge welke vuil hard in de rondte doen draaien, hierdoor slijt een velgencoating altijd harder dan de coating op de lak. Ga ervan uit dat het minimaal 1,5 jaar aanwezig zal zijn, maar met regelmatig schoonmaken zal dit aanzienlijk langer zijn.

 

Nee, absoluut niet. Een glascoating is absoluut veilig en kan nooit uw zicht belemmeren.

 

 

Wij raden minimaal één keer per maand aan met een goede shampoo en als het nodig is door ernstige vervuiling dit een keer extra te doen. Iedere week is niet nodig, maar mag wel voor de fanatieke handwassers. Breng na het wassen altijd de Modesta M2 blast onderhoudsspray aan.

 

Ja, maar in beperkte mate. Bij gebruik van een wasstraat of een verkeerde handwasmethode kunnen er krasjes ontstaan.

 

Dit is afhankelijk van uw onderhoud. Wast u minimaal één keer per maand met de hand, dan is dit minimaal 3 jaar. Maar dit kan ook oplopen tot 5 jaar en langer als het een auto betreft welke niet dagelijks gebruikt wordt.

 

Dit is afhankelijk van hoeveel de ruitenwissers worden gebruikt en hoe vuil de autoruit is. De autoruiten aan de achterzijde en zijkanten zullen jaren beschermd zijn maar de coating op de voorruit zal ongeveer 12.000 km meegaan.

Nieuwe en gebruikte auto’s coaten

Om een coating aan te kunnen brengen op de lak moet deze teruggebracht worden naar een absolute gezonde beginwaarde welke vaak zelfs beter is dan af-fabriek. Dit bereiken we door verschillende reinigende stappen en de lak te polijsten naar een krasvrije en hoogglans finish. Op een nieuwe auto zal dit vaak minder werk zijn dan bij een gebruikte auto.

Ook nieuwe auto’s direct van de dealer geleverd, kunnen echter behoorlijk onder de krasjes zitten door onervaren poetsers, welke vaak de afleverbeurten verzorgen. Het zojuist benoemde voortraject tot aan het uiteindelijk aanbrengen van de glass coating bepaalt in grote mate de duurzaamheid van de lakverzegeling.

Hoelang duurt een coating aanbrengen?

Het aanbrengen van een Modesta coating gebeurt secuur en neemt hierdoor best wat tijd in beslag. De auto coaten wordt namelijk altijd volledig met de hand gedaan. Na het aanbrengen, drogen wij de glass coating met infrarood warmtelampen en zal de auto nog 24 uur binnen moeten blijven en niet meer aangeraakt worden. Uw auto zal dan ook voor zo’n 4 a 5 dagen (beveiligd) bij ons binnen staan. Uiteraard kunnen we de afspraak voor de auto coaten zo ideaal mogelijk voor u plannen.

Het hele proces is vakwerk dat bij een incorrecte uitvoering ervan zelfs blijvende lakschade kan geven. Hierdoor is het niet aan te raden dit zelf te doen, mits u de juiste kennis in huis hebt.

Is mijn auto nu altijd krasvrij?

We krijgen veel de vraag of er nu geen krassen meer op de lak kunnen komen. Nee, die kunnen nog steeds ontstaan. Helaas is dat met geen enkele coating volledig te voorkomen. Dan moet u echt kiezen voor een lakbeschermingsfolie (PPF), maar het is zeker zo dat de coating de lak wel krasbestendiger maakt.

Onderhoudsmaatregelen glascoating

De meeste krassen komen door een wasstraat of verkeerd handwassen. Een wasstraat vermindert de levensduur van de coating aanzienlijk (tot wel 50%), dus wij raden het altijd af om uw auto door de wasstraat schoon te laten maken.

Handwassen met de juiste materialen en producten zal u jaren doen genieten van de glasscoating en uw investering in deze lakbehandeling het helemaal waard maken. Wij zullen u adviseren over de te gebruiken handwasproducten.

“Voor het geheel naar uw wensen beschermen van uw autolak, is er altijd een geschikte coating. Vraag gerust naar de mogelijkheden!”

Meer weten? Neem contact op!

Bent u er over uit of u wel of niet uw auto wilt laten coaten? Professioneel uw auto coaten kunt u in ieder geval overlaten aan ons. Heeft u interesse en wilt u meer weten of de mogelijkheden en bijbehorende prijzen? Neem dan gerust contact met ons op.

Ook in tijden van corona kunnen we goed uw auto voorzien van een mooie, keramische beschermlaag, zoals glascoating. U kunt ons direct bereiken via 06-22807413 of het contactformulier invullen, zodat wij u kunnen bellen.